de Graafland Voorjaarstip pagina.

Bent u er klaar voor???

 

Het weer wordt weer beter, de dagen worden langer en het wordt alweer wat warmer

dus de kriebels beginnen te jeuken en het zaai en stek seizoen staat al weer voor de deur. 

 

Als u in het voorseizoen wilt zaaien en stekken, heeft eigenlijk bodemwarmte nodig dat kunt u verkrijgen doormiddel van o.a. propagators en grondverwarmingskabels

 

Voor het zaaien en stekken met o.a. propagators hebben wij de zaai en stektips.

als u zelf een bak gaat maken met bv. grondverwarmings kabel kunt u deze tips natuurlijk ook gebruiken.

 

Belangrijk is dat als u gaat voorzaaien en stekken, u een ruimte heeft van +/- 8 graden om de planten in te kunnen afharden.

 

Als u uw planten niet afhard en op 20 graden bodem/omgeving temperatuur laat staan heeft u extra verlichting nodig bv. groeilampen, om te voorkomen dat de zaailingen en stekken door het gebrek aan goed licht uitlopen tot dunne magere slierten.

 

Het op een verwarmde ondergrond voortrekken van zaailingen, stekken en planten duurt

afhankelijk van de soort maar +/- 7 dagen waarna de zaailingen verspeent en stekken verpot kunnen worden. De talrijke potjes met plantjes kunt u dan weer opbergen op een schap welke aan de zijkant of dak gemonteerd kunnen worden.

 

Heeft u de zaailing/stekken in de kas staan, dan moet de kas wel vorstvrij gehouden worden en bij gematigde culturen niet warmer dan 8 graden.

 

Het is natuurlijk prettig om te werken aan een goede sterke tafel welke u extra ruimte en werkplezier kan verschaffen.

 

Als de jonge zaailingen en stekken aan de groei gaan is het belangrijk dat ze niet verbranden in de scherpe voorjaarszon dit kunt u voorkomen door middel van vitrage, schermdoek of temperzon.

 

Ook mag het niet te warm worden in de kas, dus gaat de zon schijnen en wordt het boven de 20 graden moet er een raam open dit kan door middel van een luchtraamautomaat.

 

Het water komt het beste uit een regenton welke kalkvrij en water op omgeving temperatuur kan leveren.

 

Nog even en dan kan de noppenfolie verwijderd en de kas schoongemaakt worden, zodat het volle zonlicht weer in de kas kan schijnen en de zomergroenten volop vitamine krijgt en zo kan uitgroeien tot de lekkerste en gezondste hapjes.

 

Veel succes en plezier gewenst

 met het aankomende groenten, fruit, bloemen en planten jaar.

 

 

Bron: www.graafland.nl